Το έργο Βοΐσκα αποτελεί την πλέον τεχνολογική πρόταση για την προώθηση της ανοιχτής καινοτομίας για την τεκμηρίωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος στην πόλη της Άρτας. Η ονομασία που δόθηκε στο έργο προέρχεται από την Βοΐσκα Βοηθού και συνοδεύεται από μια μοναδική ιστορία η οποία αντικατοπτρίζει τον απαράμιλλο πολιτισμικό πλούτο της περιοχής.
Η Βοΐσκα, θυγατέρα του Βοήθου έζησε στην Αμβρακία, τη σημαντική κορινθιακή αποικία που αναπτύχθηκε στη βορειοδυτική Ελλάδα, στη θέση της σημερινής Άρτας. Το όνομά της μαρτυρείται σε επιτάφια στήλη, που σήμαινε τον τάφο της γυναίκας στο δυτικό νεκροταφείο της πόλης, στη γνωστή σήμερα Δυτική Νεκρόπολη, που εκτείνεται στις υπώρειες του λόφου της Περάνθης.
Η στήλη εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο νεκροταφείο κατά τους τελευταίους χρόνους . Στην όψη δεσπόζει το όνομα της νεκρής, συνοδευόμενο από το πατρώνυμο, το οποίο είναι χαραγμένο σε tabula ansata, δηλαδή σε μία πινακίδα με λαβές. Την επιγραφή πλαισιώνει διακοσμητική ζώνη με αστράγαλο στο άνω μέρος, ενώ κάτω από αυτή εικονίζεται ανάγλυφη γυναικεία μορφή από τα κάτω άκρα της οποίας αναπτύσσεται βλαστόσπειρα.
Η Βοΐσκα, σύμφωνα με τη χρονολόγηση της επιτάφιας στήλης, έζησε στην Αμβρακία στους ελληνιστικούς χρόνους (3ος/2ος αι. π.Χ.), περίοδος που συμπίπτει με τη μεγαλύτερη οικονομική, οικιστική και πολιτισμική της ακμή. Κατά την περίοδο αυτή, η πόλη έγινε η πρωτεύουσα του κράτους του βασιλέως Πύρρου, ο οποίος την κόσμησε με ναούς, δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα και έργα τέχνης (Αρ. ευρ. ΑΜΑ 11668) – (Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας).