Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής, υλοποιεί -κατά την παρούσα χρονική περίοδο- πλείστα προγράμματα καινοτομίας. Ένα από τα προγράμματα αυτά είναι και η «Ανοιχτή καινοτομία για την τεκμηρίωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος στην Άρτα» με ακρωνύμιο Βοΐσκα (Voeska) χρηματοδοτούμενο μέσω της δράσης «Ανοιχτή καινοτομία στον Πολιτισμό», του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και με συνεργαζόμενους φορείς το ¨Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά/ΙΕΛ Ξάνθης¨ και την εταιρεία Terracom Α.Ε.
Το έργο Βοΐσκα αποτελεί την πλέον τεχνολογική πρόταση για την προώθηση της ανοιχτής καινοτομίας για την τεκμηρίωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος στην πόλη της Άρτας. Η δημιουργία του έχει ως σκοπό να εισάγει μια νέα προσέγγιση στην περιήγηση του κοινού στον μουσειακό και αρχαιολογικό χώρο η οποία θα είναι περισσότερο βιωματική και ανθρωποκεντρική. Αντικείμενο του έργου είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός εξελιγμένου συστήματος το οποίο θα βασίζεται στις αρχές της ανοιχτής καινοτομίας και στο οποίο οι έννοιες ιστορία και εμπειρία θα αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Την Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας η 2η, δια ζώσης, συνάντηση στο πλαίσιο του έργου, τηρώντας τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που ισχύουν λόγω της πανδημίας του Covid-19. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του έργου, τα επερχόμενα παραδοτέα και η εξέλιξη της δημιουργίας των πλείστων εφαρμογών που θα αποτελέσουν το τελικό παραδοτέο του έργου. Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση mock- up του περιβάλλοντος χρήστη, του αποθετηρίου και του portal του Βοΐσκα. Η συζήτηση είχε ως επίκεντρο την οργάνωση των επόμενων βημάτων υλοποίησης του έργου αλλά και διαδικαστικά ζητήματα.
Κατά την παραμονή τους στην Άρτα τα μέλη των συνεργαζόμενων φορέων είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της πόλης, καθώς και να απολαύσουν την έκθεση «Η Άρτα το 1821. Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές επαναστάτες», που φιλοξενείτε σε ανακαινισμένο χώρο στην ακρόπολη του Κάστρου της Άρτας.
Τα μέλη της σύμπραξης δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένα από την έως τώρα συνεργασία, η οποία αποδεικνύεται αρμονική και δημιουργική, καθώς και από την πορεία των εργασιών, που εξελίσσονται ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος. Κοινός στόχος όλων είναι η ολοκλήρωση του Βοΐσκα να ενισχύσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας με ένα «εργαλείο» που αφενός μεν θα παρέχει στους χρήστες την «εμπειρία» με ένα πολυδιάστατο και βιωματικό τρόπο, γεγονός που θα αυξήσει τη συμμετοχή αλλά και τις επαναληπτικές επισκέψεις στους χώρους, αφετέρου δε θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα και την ελκυστικότητα των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων της περιοχής και θα παρακινήσει τους χρήστες να ενδιαφερθούν περισσότερο για την ιστορία του τόπου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν:
Για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας:
Άρης Βάσιος, Λαμπρινή Παπαστράτου
Για το Ερευνητικό Κέντρο ‘’Αθηνά’’/ ΙΕΛ Ξάνθης:
Δέσποινα Τσιαφάκη, Μελπομένη Κάρτα, Κατερίνα Σέρβη, Νατάσα Μιχαϊλίδου, Μαρία Μποϊλέ, Μυρτώ Κουκούλη
Για την Terracom Α.Ε.:
Στέλιος Γκούσκος, Κωνσταντίνος Καλαμπόκης, Γεώργιος Γόγολος, Πετρίδης Κώστας.